Artritis hoeft niemand tegen te houden om op reis te gaan, hetzij professioneel, hetzij puur voor de ontspanning. Wel is het verstandig om de reis goed voor te bereiden en om je ervan te vergewissen dat de lasten die de reis met zich kan meebrengen in evenwicht zijn met je fysieke mogelijkheden.
Soms volstaat het wat frequentere rusttijden in te bouwen tijdens een lange autorit of de lijst van museumbezoeken tijdens een citytrip ietsje in te korten.
Moet ik aan de douane een bewijs kunnen voorleggen omtrent de medicijnen die ik meeneem? Het is inderdaad verstandig, en soms vereist, een attest bij te hebben, opgesteld door je behandelende arts, dat vermeldt welke medicijnen je om medische redenen dient in te nemen. Dit geldt zeker voor medicijnen die via spuit en naald worden toegediend. Laat dit attest bij voorkeur in het Engels opstellen. Je kan bij voorkeur steeds een geneesmiddelenpaspoort bijhebben: dit vermeldt niet enkel de geneesmiddelen die je inneemt, maar ook die waartegen je allergisch bent. Vervoer geneesmiddelen zo veel als mogelijk in hun originele apotheekverpakking.
Hoe bewaar ik mijn medicijnen tijdens de reis? Veel medicijnen kunnen worden bewaard bij omgevingstemperatuur. Vermijd echter dat ze tijdens een lange autorit achter glas in de zon liggen; te hoge temperatuur kan immers schade toebrengen aan het geneesmiddel. Sommige middelen dienen op een koele temperatuur te worden bewaard (tussen 2° en 8° C). Dit geldt bijvoorbeeld voor de injecteerbare TNF blokkers. Het gebruik van een koeltas of isotherme zak is hiervoor bijzonder nuttig. Wanneer het gaat om een vliegtuigreis kan je vooraf vragen aan je reisorganisatie of aan de luchtvaartmaatschappij om tijdens de vlucht het temperatuurgevoelig medicijn te bewaren op frigotemperatuur. De medicatie inchecken met je grote bagage houdt risico’s in. Soms gaat bagage (tijdelijk) verloren; gelukkig is dit eerder uitzonderlijk maar wel erg storend als je daardoor je medicatie moet missen. En in de bagageruimte van een vliegtuig kan de temperatuur soms erg laag dalen, zelfs tot onder het vriespunt.
Welke geneesmiddelen neem ik mee op reis? Uiteraard neem je de geneesmiddelen mee die je chronisch inneemt. Neem liefst wat extra hoeveelheid mee: soms wordt je verblijf buiten je wil om verlengd en dan wil je toch nog over voldoende medicatie beschikken. Naast je gewone middelen is het handig een kleine reisapotheek mee te nemen als eerste hulp tegen kwaaltjes die iedereen kunnen treffen: een eenvoudige pijnstiller, een middel tegen diarree, een ontsmettingsmiddel in geval van wondjes, en een middel tegen insectenbeten. Bespreek de samenstelling van je reisapotheek best vooraf eens met je arts.
Wat als vaccinaties vereist zijn? De meeste vaccins kunnen zonder probleem worden toegediend aan personen met artritis. Een belangrijke uitzondering geldt voor het vaccin tegen gele koorts. In tegenstelling tot de meeste andere vaccins, is het gele-koortsvaccin bereid op basis van levende verzwakte virussen. Mensen met artritis die ook medicijnen nemen die invloed hebben op de immuunafweer (zoals cortisone, methotrexaat, leflunomide, anti-TNF therapie of andere biofarmaca) kunnen ziek worden door toediening van het vaccin zelf, dat nog levend virusmateriaal bevat. Reisplannen naar landen waarvoor zulk een vaccin vereist is, kunnen dus wel eens doorkruist worden door de artritis, of meer bepaald door de artritismedicatie. Bespreek zulke plannen eerst met je arts.
Kan ik beroep doen op bijzondere bijstand op een luchthaven? Als je hinder ondervindt om vlot te stappen, of in geval iemand rolstoelgebonden is, bieden de meeste luchthavens bijstand – dit geldt zeker voor de Europese luchthavens. Daarover kan je meestal concrete informatie terugvinden op de website van de luchthaven. Ook het reisagentschap kan hierover informatie verstrekken. Probeer zo veel als mogelijk zulke vragen vooraf te richten aan de reisorganisatie of de luchthaven.
Mag ik volop van de zon genieten? Geniet van de zon met mate – dit geldt voor iedereen. Sommige mensen zijn echter overgevoelig aan de zon, bijvoorbeeld personen met lupus. Ook tijdens de inname van sommige medicijnen kan je overgevoelig zijn aan zonlicht (bijvoorbeeld in geval van inname van doxycycline antibiotica). In zulk een geval vermijd je best felle zon en smeer je een zonnecrème met extra sterke UV-filter.
Reageert de metaaldetector tijdens de grenscontrole op een gewrichtsprothese? Dat is mogelijk. Maar wees gerust: als de detector piept zal men gauw tot de conclusie komen dat de drager van een prothese geen kwade bedoelingen heeft… Je kan het de veiligheidsagenten nog makkelijker maken door een attest bij te hebben waarop vermeld staat dat je bijvoorbeeld een heup-, knie- of schouderprothese hebt. Zulk een attest is handig, maar niet verplicht.