Psoriasisartritis

Algemeen

Huidpsoriasis komt frequent voor, zowel bij mannen als bij vrouwen. Ongeveer 2% van de bevolking vertoont schilferende huidveranderingen, vooral ter hoogte van de strekzijde van ellebogen en knieën of ter hoogte van de behaarde hoofdhuid – letsels die verklaard kunnen worden op basis van psoriasis. Ook de nagels van handen of voeten kunnen veranderingen vertonen, zoals nagelputjes of olievlekken. Sommige personen met huidpsoriasis hebben ook artritis – zowat één op vijf. Dit noemen we psoriasisartritis. Vaak is er ook een familiegeschiedenis van psoriasis.

Verschijnselen

Het artritispatroon kan variëren. Soms is een groter aantal gewrichten ontstoken en vertoont de verschijningsvorm gelijkenissen met reumatoïde artritis. In andere gevallen is het aantal ontstoken gewrichten beperkt. Ook de ruggengraat kan betrokken zijn in het ontstekingsproces, waardoor gelijkenissen ontstaan met ziekte van Bechterew. De symptomen van pijn en stramheid doen typisch denken aan een ontstekingsprobleem: nachtelijke pijn, lange ochtendstramheid en eventueel zwelling van aangetaste gewrichten.

Behandeling

Naargelang van de verschijningsvorm kan de behandeling variëren. Benevens aspirine-achtige ontstekingsremmers kunnen basistherapieën zoals sulfasalazine, methotrexaat of leflunomide in een groot aantal gevallen voldoende effect leveren. Wanneer klassieke therapie faalt, kan anti-TNF-therapie worden voorgesteld.