Bethamethason

Algemeen

Bethamethason behoort tot de klasse van de cortisonederivaten. Cortisone is een natuurlijk hormoon dat wordt aangemaakt in de bijnier als stress-hormoon. De synthetische cortisonederivaten zijn krachtige ontstekingsremmer. Om die reden worden ze gebruikt in de behandeling van uiteenlopende aandoeningen die met ontsteking gepaard gaan. Benevens ontstekingsremmende eigenschappen beïnvloeden cortisonemedicijnen ook heel wat andere stofwisselingsprocessen.

De informatie die je hier vindt, vervangt niet de informatie op de bijsluiter van het medicijn of de informatie die je arts je meegeeft. Bij gebruik van cortisonepreparaten door kinderen kunnen de aanwijzingen qua dosering afwijken van die voor volwassenen.

Hoe wordt dit medicijn toegediend?

Bethamethason wordt gewoonlijk langs de mond ingenomen. Soms wordt gestart met een hoge dosis die nadien geleidelijk aan wordt afgebouwd tot een onderhoudsdosis. Het is belangrijk de voorgeschreven doses en de tijdstippen van inname (meestal ’s ochtends) stipt te volgen. Een behandeling die langer duurt dan twee weken wordt in de regel niet abrupt gestopt, maar progressief afgebouwd. Tijdens de behandeling maakt de bijnierschors zelf nog nauwelijks cortisone aan. Na stopzetten van de behandeling moet het lichaam het hormoon weer zelf gaan aanmaken. Dat neemt even tijd in beslag. Vandaar dat een geleidelijke afbouw van de behandeling noodzakelijk is.

In een aantal gevallen wordt het cortisonepreparaat rechtstreeks in het ontstoken gewricht geïnjecteerd of via infuus toegediend.

Wordt dit medicijn goed verdragen?

De inname van cortisonepreparaten kan gepaard gaan met bijwerkingen. Ze hangen af van de dosis en de duur van de behandeling. Het starten van een cortisonetherapie moet dan ook goed overwogen worden, maar is in sommige omstandigheden bijzonder efficiënt en zelfs onmisbaar. Gelukkig volstaan vaak lage doses die zonder grote problemen gedurende langere tijd gebruikt kunnen worden. Bij hogere doses kunnen cortisonepreparaten aanleiding geven tot bekende bijwerkingen zoals gewichtstoename met neiging tot een ‘vollemaansgezicht’, een afname van de spiermassa, botontkalking of ontregeling van de suikerhuishouding. Meestal kunnen de nodige voorzorgsmaatregelen genomen worden om deze bijwerkingen te minimaliseren. De inname van extra calcium vermindert bijvoorbeeld de kans op botontkalking.

Cortisonetherapie kan je immuunweerstand beïnvloeden; bespreek daarom met je arts de best passende voorzorgen (bijvoorbeeld vaccinaties).

Bij kinderen kunnen cortisonemedicijnen de groei beïnvloeden.